Vår Historia

Historien om IGDV

I början av 1980-talet började olika personer i Småland att komma tillsammans runt det danska fenomenet Gammeldansk. Företaget vi alla jobbade på hade oproportionerligt många leverantörer i Danmark mellan 1975-1985. Så här i efterhand kan detta fenomen bland annat ha berott på att Gede och Wienerbröd alltid serverades till morgonkaffet hos dessa danske leverantörer.

1987 startade Älmhultssonen och mattexperten Bosse Faegersten med hustru Lippe ett pilotgille i Söftestorp (Kronobergs län), som under några år fram till flytten till Italien fungerade som familjens och vännernas Gede-borg.

1993 startade IGDV (Internationella GammelDanskens Vänner) i Italien, av Pilotgillets grundare Bosse Faegersten och Rutger Ulterman, nyinflyttad till Italien från Wien, Österrike. Ett antal entusiaster samlades hos familjen Faegersten i Angera (Lago di Maggiore) runt det nybildade Gillet i september 1993.

En konceptmeny var nu framtagen, matbordet och lokaliteterna i övrigt hade en fin blandning av danskt, svenskt och italienskt tema. Mat & musik-värdar för detta första Gille var hustru Lippe och dotter Emelie.

Konceptet var glasklart, matsedeln en hyllning till konungariket Danmark och vidare en hyllning till den danska produktionsenhet, som genom idogt arbete tagit fram drycken Gammeldansk 1964.

Redan vid starten 1993 bestämdes att det inte var möjligt att få tillträde till detta illustra Gille, utan att en test blivit gjord av blivande bröder. Så tillkom utskicket till varje tänkt ny medlem med fullständiga namn, födelsedata och födelseort. Vidare en kort och kärnfull beskrivning av sina hobbies. Slutligen ombeds kandidaten att ge en kort redogörelse från första mötet med Gede och, allra sist, sin idag relation till densamma.

Alla kandidater (frön) måste innan inträde i Gillet genomgå en process och bli godkänd av Gillets närvarande medlemmar. Varje frö får innan processen startar trä över kostymen med en vit, tajt T-shirt med inskriptionen ”Ett FRÖ till IGDV” skrivet i rött. I detta läge hålls fröet kort, endast folköl serveras innan processen tar vid.

Vårt så kallat frö ska nu genomgå 3 tester av olika svårighetsgrad. Vi testar här allmänbildningen, ödmjukheten, sångförmågan och värdigheten.

Därefter har fröet upptagits i Gillet. Demaskering sker (T-shirt av), den nye medlemmen dubbas och han blir behängd med en Gede-medalj.

En speciell regel för Gillet rör klädseln;

En ständigt fullvärdig medlem liksom ett frö ska alla bära Söcken-kläder. Detta innebär Kavaj, skjorta, slips. Jeans och snygga tröjor är ej tillåtna, hur mycket de än kostar.

I nutid, under sommaren 2009 lanserades en variant på klädsel; Sommar- söcken-klädsel. Samma utstyrsel som ovan, men med matchande snygga kortbyxor till. Denna utstyrsel är endast tillåten vid speciella tillfällen under perioden juni-augusti.

Under åren erövrade medaljer, ordnar mm ska alltid bäras synligt på kavajens framsida och ev. också på överarmen.

Medaljerna är ett speciellt kapitel för sig. Dels speglar dom titelhierkain inom Gillet och dels så ska unika prestationer och ev. bemärkelsedagar under året uppmärksammas.

Slutligen från startåret 1993, la Bosse och Rutger fast, att Gillet under uppstartsåren och utlands åren på 90-talet skulle ligga på 45e breddgraden med Bordeaux i Frankrike i väster och Krimhalvön i Ukraina i öster.

Efter hemflytt från de olika utlands tjänstgöringarna, så ändrades detta beslut och Gillena hölls under första halvan av 2000-talet i Danmark eller Skåne.

Från och med 2005 så bestämdes att Gillet skulle hållas på en permanent adress;

2005-2009 blev Skoogsgården i Gråshult Gillets första Högborg. Närheten till Älmhult, Skåne och Danmark var avgörande vid valet av denna Högborg. Ägare är Ingrid & Bengt Skoog.

Närheten till Älmhult, Skåne och Danmark var avgörande vid valet av Högborgen i Gråshult, liksom att priset för övernattning ,mat med mera är rimliga (se vidare på hemsidan en mer utförlig beskrivning av Skoogsgården och hur man hittar dit.

För att finansiera Gillets expansion, Hemsida mm, så infördes 2008 försäljning av Gede-prylar och ett s.k. Årstombola.

År 2013 beslutades dock att söka efter en ny Högborg. Valet föll på Bergakungen i Osby som kom att bli vår nya Högborg. Vackert inbäddad i skogen ett stenkast från Osbysjön. Den nya Högborgen passar våra Gillen perfekt.

Syftet med hela Gede-Gillet är att skapa ett starkt nätverk för upprätthållande av en klassisk tradition kring Öresund (Konceptmenyn + Gede).

Vidare att minst en gånger per år få träffa likasinnade som har både en glimt i ögat och en ödmjukhet inför uppgiften.

Skämtlynnet kommer bland annat i utryck vid utdelandet av medaljer i tid och otid, det vill säga en ödmjuk drift med Ordenssällskap som tar sig själva (och sällskapet) på för mkt allvar.

Bröderna i Gillet ska jobba enträget för Gillets bästa och inte tänka tanken på själviskhet.

Vårt språkbruk håller understundom stilen av ett gammelsvenskt tungt ordval, när detta känns rätt och angeläget.

Milstolpar i IGDV – Gillets historia;

1987 = Pilotgilllet startar sin verksamhet i Söftestorp, Kronobergs län, Småland.

1993 = IGDV startar i Angera, Italien. Konceptet läggs fast, liksom att Gillena skulle hållas längs 45’ breddgraden.

1994-1996 = Nya möten i Angera och Milano, Italien. Spårvagn hyrdes bl.a för detta ändamål i Milano 1996.

1998 = Gillets hålls vid slottet i Versailles med avec hos familjen Sjöström i SantGermain-Feucherolles.

2000 = Gillet nu på besök hos De Danske Spritfabrikerna i Dalby.

2002 = Gillet åter på svensk mark i Viken i Skåne. Bosse Faegersten utses till Jarl af Gillet. Ordförande och sammankallande i Gillet.

2004 = Gillet avhålls på nationshybriden Hven ute i Öresund. Beslut tas att from 2005 jobba med ett Styrande Råd, för fastläggande av en årskalender, fatta beslut i konceptfrågor samt för förberedande av årsmöten i Gillet.

2005-2009 = Årliga Gillet sker på Skoogsgården i Gråshult, Skåne.

2009 skapades det nuvarande styrelseskicket av Gillet. Detta består av Academin och Styrande Rådet. Academin står för konceptutvecklingen av Gillet och detta styrs av Förste Emeritus. Styrande Rådet är den operativa ledningen av Gillet. Detta leds av Jarlen af Gillet. En Jarl och dennes Styrande Råd har en mandat period på 3 år.

2013 -> = Årliga Gillet flyttas till Bergakungen i Osby, Skåne.

2018 Gillets 25-års Jubileum. 22 Bröder hörsammade inbjudan till Helsingör för att fira IGDV och vårt 25-års Jubileum.