Menyn

Recepten för den årliga IDGV träffen

1) Förrätt:
3 sorters sill

Beståendes av vanlig inlagd sill
Currysill
Sherry sill

För samtliga sill anrättningar gäller dock att man skall servera sillen med färskskurna lökringar över sillen. Till Sherrysillen är det rödlök. Till dom andra gul lök.

Brödet skall vara danskt rågbröd helst fullkorns och färskt.

Är man dessutom riktigt rätt på det, serveras inte smör till brödet utan isterfett. Detta isterfettet smälts med gul lök. Den gula löken friteras i isterfettet tills den har blivit gyllengul kanske till och med lite bränd. Därefter hälls fettet upp i servering skålar. Svalna i kyl över natt så att det kan bredas på brödet.

Man kan ha löskokta ägg till sillen, men man kan INTE ha potatis eller OST till.

2) Huvudrätt:
Dansk Hakkeböff med lök.

Till varje kilo oxfärs har man 2 ägg, 1 dl ströbröd och 2 dl matlagningsgrädde. Salt och peppar.

Blanda ströbröd och grädde och låt svälla. Blandningen skall bli krämig. Om den är för fast öka mängden grädde. Blanda därefter alla ingredienserna i en stor skål. Salta väl. Stek biffarna i rikligt med smör och långsamt på medelstarkvärme. När biffarna är stekta lägg upp dom på ugnssäkert fat och håll dom varma på svag ugnsvärme.

Rör ned 2 oxbuljonger och 5 dl vatten i stekpannan. Sila. Denna buljong skall tillsammans med potaisvattnet bilda sås

Koka skalade potatisar i väl saltat vatten. Spara vattnet

Sås:
Smällt smör tills det slutat fräsa. Rör ned mjöl vispa kraftigt. Tillsätt buljong och potatisvatten under omrörning. Sjud såsen, tillsätt Colorit soja för att göra såsen brun. Smaka av med salt och peppar och svartvinbärsgele.

Inlagd färsk gurka:
Gör en lag på Ättiksprit 12% socker salt peppar och vatten. Lagen skall ha en mustig sötsur smak med liten sälta och peppar. Den får inte vara för vattnig. Hyvla slanggurka med en osthyvel.
Lägg gurkan i marinaden och låt stå i kyl 4-6 timmar

Stekt lök:
Grovhacka gul lök. Stek i rikligt med smör. Observera INGET vatten. Löken skall stekas gyllenbruna endast i smöret.

Man kan servera svart eller röd vinbärsgele till denna anrättning. Inget bröd eller ost.

3) Dansk ost tallrik:

Här serveras
Höng Camembert
Höng Brie
Vällagrad danbo
eller gamle ole
en grönmögel ost
Den starka osten kan serveras med råa lökringar och/eller en god sylt (jordgubbs, plommon, eller fikon sylt).

4) Röd pölse:
Värms i en köttbuljong med lagerblad. Observera att korven skall inte koka. Kan nämligen spricka. Servera med dansk ketchup, senap, risted lög och risted bröd.

5)Till kaffet serveras kransekage och 

 

 

 

6)Dukningen. Skall gå i rött och vitt.

Allt skölj ned med GD och öl